как функционира климатика

Можете ли да почувствате разликата между външния въздух и въздуха в дома си?

Домът винаги е бил символ на уют и спокойствие, но може да доведе до заболявания поради нездравословните условия, които създава. Замърсен въздух, наличието на алергени и други замърсители в стените на дома могат да причинят неприятни симптоми като сухо гърло, главоболие и алергии. Всъщност, според Американския колеж по алергология, половината от всички заболявания са свързани с замърсен въздух на закрито.

Ако живеете в София, ситуацията може да е още по-зле. Вашата ОВК система може да бъде виновна за замърсяването на въздуха, който вдишвате в дома си. Предпазливо подбиране на ОВК система, правилна поддръжка и редовно почистване са ключът за избягване на заболявания, които са свързани с домашната среда. Консултантите на НИКСИМО ЕООД ще ви предоставят качествени и надеждни решения за ОВК системи, които ще ви помогнат да живеете по-здравословно във вашия дом.

Дали вие или някой от домакинството ви имат проблеми с дихателната система, като кашляне, кихане, чувствате се задръстени, имате хрема, възпалено гърло, астма или хрипове?

Ако е така, може да е време да се обърнете внимание на качеството на въздуха във вашия дом. Прахът и частиците не са единствените замърсители, които могат да повлияят на качеството на въздуха, като насекоми като хлебарки и гризачи като мишки и плъхове, животински пърхот, косми и дим могат също да бъдат заразни. Освен това, замърсеният въздух може да засегне и HVAC оборудването ви. Вашият климатичен контрол може да има запушени бобини, повреда на компресора, натрупване на колелата на вентилатора, което може да намали живота на оборудването и да доведе до увеличаване на разходите за електроенергия.

В домовете може да се натрупат различни видове замърсявания, включително бактерии, вируси, грипен вирус, цветен прашец и мухъл. От ОВК системите не се внася свеж въздух, а просто се циркулира въздуха, което може да доведе до проблеми със здравето и оборудването. Тези замърсители могат да доведат до респираторни инфекции, синузит, бронхит, ушни инфекции и инфекции на гърлото. Във въздуховодите на ОВК системите може да се появят места за размножаване, където растежът може да причини натрупване на мръсотия върху частите на оборудването и запушени намотки. Тези проблеми могат да доведат до появата на синдром на мръсни чорапи, при който климатикът издава лоша миризма при първото си включване поради натрупване на влага, прах и мръсотия в намотката на изпарителя. Затова е важно да се грижим за качеството на въздуха в домовете си, като редовно почистваме ОВК системата и поддържаме добро въздухообменност.

Въздухът в домовете може да бъде замърсен от много различни вещества, които водят до здравословни проблеми както за хората, така и за техниката. Химикали, газове, миризми, пестициди, почистващи продукти и строителни материали са само някои от причините за замърсяване на въздуха в дома ви. Много хора не осъзнават, че тези вещества могат да бъдат опасни за здравето им. От главоболие до гадене, замъглено зрение, летаргия, загуба на паметта и проблеми с белите дробове, симптомите, които можете да изпитате, са много и могат да бъдат сериозни.

Но проблемът не засяга само здравето на хората. Замърсен въздухът може да доведе и до проблеми с оборудването. Вашите бобини може да се корозират, животът на оборудването е намален, а разходите за поддръжка и ремонт на системата могат да се увеличат. За да предотвратите тези проблеми, е важно да се грижите за качеството на въздуха в дома си.

Според изследванията на Агенцията за опазване на околната среда (EPA), качеството на въздуха в закрити пространства може да бъде 2-5 пъти по-лошо от въздуха навън. Това е поради фактори като пушене, бактерии, вируси, грипен вирус, цветен прашец, мухъл, химикали, газове, миризми, пестициди, почистващи продукти и строителни материали, които може да се натрупат във въздуха на закрито.

Ако се чудите какво можете да направите, за да подобрите качеството на въздуха в дома си, ето няколко съвета. Първо, уверете се, че въздушният филтър, който използвате, е добър и има рейтинг MERV между 6-13. Този рейтинг означава, че филтърът може да задържи големи частици, като пясък и прах, както и по-малки частици като алергени и прашинки.

Важно е също да почиствате или сменяте филтрите на системата редовно. Според производителите, филтрите на системите за отопление, вентилация и климатизация трябва да се сменят поне веднъж на месец или два, за да гарантират оптимално качество на въздуха.

Накрая, не забравяйте да планирате редовни проверки и срещи за поддръжка на системата, за да сте сигурни, че всичко работи правилно и да се предотвратят проблеми в бъдеще. Малки промени в поддръжката и грижата за системата могат да направят голяма разлика в качеството на въздуха в дома ви и да подобрят здравето на всички, които го населяват.

Ако търсите помощ за подобряване на качеството на въздуха в дома си, можете да се свържете с нас на телефон: 0887 398 895. В НИКСИМО ЕООД ние предлагаме широк спектър от услуги, свързани с въздушното качество, които ще ви помогнат да запазите здравето и комфорта си у дома. От професионална проверка и оценка на качеството на въздуха, до инсталация на висококачествени въздушни филтри, нашите експерти ще ви предоставят необходимата помощ и съвети. За повече информация относно нашите услуги, не се колебайте да се свържете с нас.

Share