Замръзнало външно тяло на климатик

Как се размразява климатик?

Климатиците през последните години стават все по-популярни при избора на отоплително средство, тъй като предлагат множество предимства. И все пак, има опасение дали избраната машина е достатъчно надеждна при по-ниски външни температури и дали няма да замръзне и да спре да работи. Въпреки това, инверторните климатици решават този проблем чрез интелигентна функция за автоматично размразяване. Преди да разгледаме как точно тази функция работи, е важно да разберем защо климатикът често замръзва.

Защо замръзва климатикът?

Когато климатикът замръзва, това може да бъде индикация за проблеми с налягането на хладилния агент. Такава нередност обикновено е причинена от наличието на теч на агента, който не би трябвало да изтича от затворената система на климатика. Повреди в машината или дългогодишна употреба могат да доведат до изтичане на хладилния агент, което води до недостатъчно количество агент и замръзване на външното тяло на климатика.

В niximo.bg препоръчваме редовна профилактика – поне веднъж годишно – при която нашите специалисти ще проверят налягането на хладилния агент и ще установят дали климатикът функционира правилно. Такава профилактика може да предотврати сериозни проблеми и да удължи живота на вашата климатична система.

Ако климатът е във високо влажна среда или има гъста мъгла, при отоплителен режим външният топлообменник ще се охлади. Това може да доведе до по-бързо натрупване на скреж, особено ако въздушната влажност е висока. Така външното тяло може да замръзне, но това не винаги е свързано с ниски температури. Във високо влажни условия налягането на хладилния агент може да падне, което да доведе до замръзване на климатика. Затова е важно да се избягва поставянето на климатици във влажни помещения и да се поддържат оптималните нива на влажност в помещенията.

Ако климатикът не е включван за дълго време, е важно да се знае как да го рестартираме правилно. На първо място, не е препоръчително да изключвате климатика през зимните месеци, тъй като това може да доведе до нарушаване на нормалното му функциониране. Когато системата не е била включвана за дълго време, е възможно натрупването на прах и мръсотия вътре в нея, което може да намали ефективността на устройството.

В такъв случай, преди да го включите, препоръчва се да почистите филтрите и вътрешните части на климатика. Затова е добре да поддържате системата наред през целия годишен период, включително и през зимата, за да гарантирате, че ще работи правилно, когато отново я включите.

Когато включвате климатика след дълъг период на изключеност, важно е да го правите постепенно, като първо зададете ниска температура и след това я повишавате. Това ще помогне на системата да се стабилизира и да избегнете проблеми като замръзване на външното тяло.

Важно е също да отбележим, че постоянното включване и изключване на климатика може да увеличи разхода на енергия. Затова, ако няма нужда да го изключвате през зимата, е добре да го оставите да работи на ниска температура, за да поддържа комфортната температура в помещението и да намали разхода на електричество.

Какво представлява функцията размразяване (defrost)?

Когато използваме климатик в режим на отопление, вътрешното тяло издухва топъл въздух, но същевременно външното тяло отделя студен въздух, който може да доведе до образуване на скреж при по-ниски външни температури. За да се предотврати сериозно замръзване на системата, климатикът се включва автоматично на режим на размразяване.

При този режим вентилаторът на вътрешното тяло спира да работи, докато външното тяло се затопля и скрежът се превръща в конденз, който се отвежда навън. Продължителността на процеса е различна и зависи от външната температура и модела, но обикновено трае около 5 – 10 минути. Честотата на размразяване зависи от влажността на въздуха. Ако е по-влажно навън, системата ще се включва на размразяване по-често.

Как да размразим климатика?

Ако искате да размразите климатика, има няколко неща, които можете да направите. Ако външното тяло замръзне при включването на системата, може да използвате топла вода, за да разтопите образувалия се лед. Това е безопасен начин за почистване на уреда, тъй като климатичните системи са проектирани да издържат на различни метеорологични условия, а основните им елементи са добре изолирани.

Ако искате да ускорите процеса на размразяване на климатика, можете да го включите за известно време на режим на охлаждане, като зададете температура по-ниска от тази в помещението. Това ще помогне за ускоряване на разтапянето на образувалия се лед.

За да избегнете проблеми с размразяването на климатика в бъдеще, можете да използвате кондензна тавичка с нагревател за безпроблемното отвеждане на образувалата се след размразяването вода. Тази техника ще помогне за предотвратяване на натрупването на лед и скреж в бъдеще, което може да доведе до сериозни проблеми с функционирането на климатичната система.

Ако не се грижим правилно за нашата климатична система и не я размразяваме, можем да поставим сериозни рискове за нейното функциониране и дори да я повредим. Ето защо е от съществено значение да следваме инструкциите за употреба и да гарантираме редовно размразяване на уреда, когато е необходимо. По този начин можем да гарантираме дълготрайната му работа и оптимална ефективност. В случай на проблеми или въпроси, нашите консултанти и сервизни екипи са винаги на разположение да Ви помогнат и да предложат най-доброто решение.