Климатик

Как да постигнем по-икономична работа на климатика ни?

Знанието как да работим правилно с климатика е от голяма важност, тъй като неправилната експлоатация може да доведе до неефективно използване на системата и дори до повреди, които са причинени от самия потребител. По тази причина, екипът на niximo.bg предоставя някои полезни насоки за правилното настройване на климатика в двата основни режима, за да работи максимално икономично.

Една от най-важните насоки за ефективна експлоатация на климатика е да я оставяте включена през зимата. В този режим на отопление системата консумира много по-малко енергия, ако не се изключва, а само регулира температурата. Това е възможно благодарение на инверторната технология, която поддържа зададената температура с минимален разход на енергия. Затова е добре през зимния сезон, когато сте в помещението, да задавате температура до 25 градуса, а когато не сте вкъщи, да я оставяте на 18-20 градуса. Това ще осигури комфорт и ще ви помогне да пестите електроенергия, като избегнете високите сметки за отопление.

Избягвайте да задавате температура от 30 градуса на дистанционното управление за климатика ви. Въпреки че това може да бъде максималната температура, която можете да зададете, не е препоръчително да я използвате, тъй като има много неблагоприятни последици. Поддържането на толкова висока температура през зимата може да бъде вредно за здравето на организма, като причинява резки промени в кръвното налягане и общ дискомфорт. Затова е по-добре да задавате температури до 25 градуса, за да поддържате комфортната температура в помещението без да се излагате на рискове.

Задаването на температура от 30 градуса на климатика не е само нежелателно за здравето на хората, но и за самата машина. Когато се зададе толкова висока температура, вътрешното тяло на климатика издухва топъл въздух, който преминава през външното тяло. Поради разликата в температурата, външното тяло се охлажда и може да започне да замръзва. За да се предотврати замръзването, климатикът се включва на режим на размразяване, който временно спира функционирането на устройството. Продължителността на този режим е в зависимост от зададената температура – по-високата температура изисква повече време за размразяване. Поради тези причини, е препоръчително да се избягва задаването на толкова висока температура на климатика.

Една от неприятните страни е, че при работата на климатика в режим на отопление, външното тяло може да образува конденз, който в последствие да се превърне в лед. Това може да представлява опасност както за самата машина, така и за околните хора. Решението на този проблем е да се използва ваничка за конденз, която да приема отделената вода и да я извежда контролирано. При това положение, се предотвратява замръзването и се гарантира безопасната работа на климатичната система.

Също като горните препоръки, е важно да знаете, че за по-икономична работа на климатика е препоръчително да настроите вентилатора в автоматичен режим или да го зададете на минимална скорост. Това ще осигури оптималната температура на помещението при по-нисък разход на енергия, като ще намали натоварването на климатичната система и ще продължи живота й. Освен това, тази настройка ще доведе до по-равномерно разпределение на топлината или студеното въздух в помещението, което ще увеличи комфорта в дома или офиса ви.

Препоръчителни настройки за икономия на климатик в режим на охлаждане

За да работи климатикът по-икономично в режим на охлаждане, е важно да се спазват някои препоръки.

  • Първо, изберете правилните настройки, като вземете предвид, че има разлика между това да зададете 24 градуса на отопление и да ги зададете на охлаждане.
  • Второ, избягвайте поставянето на твърде ниска температура на климатика, тъй като това може да доведе до здравословни проблеми като настинки и да предизвика по-обилен конденз. Когато климатикът е в режим на охлаждане, кондензът се образува на външното тяло, затова е препоръчително да поставите кондензна тавичка, която ще контролира отвеждането на водата и ще предотврати замръзването на системата. Накрая, за да намалите разхода на енергия, задайте автоматичен режим на вентилатора или го поставете на най-ниска степен, така че да поддържате оптимална температура в помещението.

В niximo.bg знаем, че е важно да поддържаме машините си, за да ги използваме по-дълго време. Редовното почистване на праховите филтри е от голямо значение, за да предотвратим затрудняването на работата на системата и изразходването на повече енергия, което води до по-високи разходи за електричество. Затова препоръчваме да почиствате филтрите поне веднъж на седмица, за да поддържате климатичната система в добро състояние и да я използвате по-икономично.

При смяна на сезоните е препоръчително да се обръщате към специалисти за профилактика на климатичната система. Това не само предотвратява задръстване на дренажната система, но и повишава ефективността на вашата машина. В рамките на профилактичния преглед ще се измери работата на климатика, за да се уверите, че работи правилно. Тези профилактични мерки са полезни както за вас, така и за самата система. Отговорното поддържане на климатичната система гарантира комфортна среда и по-малки разходи за енергия в дългосрочен план.

Share