Домашен комфорт

Как да изберем въздухопречиствател?

Темата за качеството на въздуха и негативното му въздействие върху човешкото здраве е от голямо значение и не бива да се подминава. Научните изследвания през последните години сочат, че България е една от държавите в Европейския съюз с най-замърсен въздух. Това е особено тревожно, тъй като високата концентрация на фини прахови частици може да доведе до сериозни заболявания на дихателната система.

Въздушната среда в затворени пространства с лоша циркулация на въздуха може да бъде още по-замърсена в сравнение с въздуха навън. Затова е важно да се обърне сериозно внимание на този проблем и да се предприемат мерки за подобряване на качеството на въздуха в страната.

Всички ние сме изпитвали умора, главоболие или замаяност, когато сме останали затворени вкъщи за дълъг период от време. Тези симптоми често са свързани с качеството на въздуха, който дишаме в затворените помещения. Много замърсители могат да бъдат открити в дома ни, включително акари, мухъл, полени, бактерии и косми от домашни любимци, прах и цигарен дим.

Поради тези фактори, е важно да обърнете внимание на качеството на въздуха в дома си. Наред с редовното почистване и вентилиране на помещенията, може да се ползва и специална технология за подобряване на качеството на въздуха в дома. Това е особено важно, тъй като пренебрегването на тези грижи може да доведе до алергии, дихателни проблеми и други здравословни проблеми. Помислете за това как да поддържате чист въздух у дома си, за да запазите доброто си здраве и комфорт.

Възможно ли е да подобрим качеството на въздуха вкъщи?

Редовното проветряване на помещението е изключително важно, тъй като то може да предотврати образуването на влага, която е благоприятна среда за развитие на вредни микроорганизми. Ако в помещението има висока влажност, е добре да се използва влагоуловител, който ще помогне за контролиране на нивото на влажност.

В допълнение, периодичното опресняване на въздуха с кислород е много полезно, тъй като то ще подобри качеството на въздуха в помещението и ще помогне да се усети по-добре. Опресненият въздух ще допринесе за по-добро самочувствие и удобство при извършване на дейности в затворено пространство.

Редовното почистване на дома е от голямо значение за подобряване на качеството на въздуха вътре в помещението. През времето настилките, мебелите и други повърхности събират прах и замърсявания, които могат да създадат условия за живот и развитие на вредни микроорганизми. Това може да доведе до обостряне на алергии или дори да причини сериозни заболявания.

Затова е важно да почиствате редовно подовите настилки, мебелите и други повърхности от прах и замърсявания. Не забравяйте също да почиствате филтрите на климатиците, тъй като през тяхната филтрираща система циркулира въздуха в помещението, когато са в режим на работа. Ако филтрите са замърсени, те не само влошават състоянието на въздуха в помещението, но и могат да навредят на функционирането на самата машина.Редовното почистване ще ви помогне да запазите въздуха във вашето помещение чист и здравословен за вас и вашите близки.

Инвестирайте в уред за пречистване на въздуха. Уредите за пречистване на въздуха могат да бъдат мощен инструмент за подобряване на качеството на въздуха в помещението Ви. Освен това, ефективните уреди за пречистване на въздуха могат да се справят с множество замърсители, като например фин прах, алергени и дим, които могат да влошат здравето Ви. Ако живеете в градска среда или Вие или някой от близките Ви сте податливи към заболявания на дихателната система, инвестирането в уред за пречистване на въздуха може да е добра идея. От голяма важност е да се запознаете с характеристиките на уреда и да изберете този, който ще бъде най-ефективен за нуждите Ви.

Какво е важно да гледаме при избора си на въздухопречиствател?
  • Капацитет, който се определя според размерите на помещението

За да получите максималната ефективност от вашия въздухопречиствател, е важно да изберете уред с подходящ капацитет за конкретното помещение. Всеки уред за пречистване на въздуха има определена мощност, която трябва да съответства на обема на помещението, който ще пречисти. Не препоръчваме да избирате уред, който е проектиран за помещение по-малко от това, в което ще го използвате. В този случай, уредът няма да бъде достатъчно ефективен, а в същото време ще консумира повече електричество. С други думи, не правете компромис с качеството на въздуха в помещението, за да спестите на електроенергията.

От друга страна, не е добра идея да използвате уред за пречистване на въздуха, който е прекалено голям за даденото помещение. Например, ако използвате уред, който е проектиран за по-голям обем на въздух, отколкото е необходимо за даденото помещение, не само ще изхабите излишно електроенергия, но и няма да постигнете максимална ефективност от уреда.

Също така, ако се опитате да използвате едно устройство за пречистване на въздуха за няколко помещения, това може да окаже съществено въздействие върху качеството на въздуха в дома ви. Тези уреди обикновено имат достатъчна мощност, за да почистят един определен обем на въздух, така че използването на едно устройство в няколко помещения може да доведе до недостатъчно пречистване на въздуха във всички стаи. Затова е по-добре да имате по един уред за пречистване на въздуха за всяко помещение в дома си, за да постигнете максимална ефективност от тях.

Ако сте в търсене на ефективно пречистване на въздуха в няколко помещения, има няколко опции, които можете да разгледате. Вместо да се насочвате към един голям въздухопречиствател за цялото жилище, може да използвате няколко уреда с по-малък капацитет, който да отговаря на нуждите на отделните помещения. Това може да бъде по-ефективен метод за пречистване на въздуха, тъй като по-малките уреди ще могат да се справят по-ефикасно със замърсяването в отделните помещения, вместо да се опитвате да пречистите целия въздуховод в едно време. Освен това, като използвате по-малки уреди, можете да контролирате по-добре консумацията на енергия, като ги включвате само в нужните помещения, когато са необходими.

  • Ниво на шум

С развитието на технологиите, новите въздухопречистватели на пазара са все по-тихи, компактни и удобни за употреба. Независимо от това, ако сте особено чувствителни към шума или устройството ще бъде поставено в помещение за почивка, е важно да обърнете внимание на нивото на шум, което уредът произвежда. Въздухопречиствателите могат да имат различни нива на шум, като някои от тях са напълно безшумни, докато други могат да произвеждат забележим шум. Проверете спецификациите на устройството и изберете едно, което отговаря на вашите нужди и предпочитания.

Изборът на въздухопречиствател може да бъде усложнен от разнообразието от модели с различни нива на шум. Някои уреди могат да достигнат до 50 dB и повече в режим на работа, докато други са много по-тихи, с нива на шум едва около 19 dB. Тези разлики в нивата на шума обикновено са свързани с мощността на устройството, затова е важно да имате предвид този фактор, когато избирате подходящ въздухопречиствател за дома или офиса.

  • Икономичност

Въздухопречиствателите може да не изразходват много електричество, но производителите все още се стремят да подобрят енергийната ефективност на технологиите си. Това означава, че най-новите модели обикновено са по-икономични и по-ефективни от предходните. Въпреки това, имайте предвид, че по-евтините устройства обикновено имат по-висок разход на електроенергия от по-скъпите модели. Затова, ако търсите уред за дългосрочна употреба, може да бъде по-изгодно да инвестирате в по-качествен модел, който да ви спести пари в дългосрочен план.

  • Поддръжка и консумативи

Както е прието при уредите за домашна употреба, комплектът от филтри при въздухопречиствателите също трябва да се подменя след определен период от употреба. Затова е добре да се уверите, че лесно можете да намерите необходимите консумативи и да сте запознати с цените им, преди да закупите устройството. Съществуват марки, които предлагат по-сложни процедури за поддръжка и гаранционно обслужване, поради което е препоръчително да се консултирате с експерт в тази област преди да правите своя избор.

Въздухопречиствателите могат да се различават по много параметри, но най-важните от тях са технологията на филтриране и видовете филтри, които използват.

Предварителният филтър е важна част от процеса на филтриране на въздуха, който осигурява по-добро качество на въздуха в помещението. Този вид филтър има за цел да задържи по-едри частици, като например косми, прах или дребни насекоми, преди да достигнат основния филтър. Това предпазва основния филтър от ненужна абразия и удължава живота му. Предварителното филтриране е важна стъпка за подобряване на качеството на въздуха в помещението и осигурява по-ефективно и икономично функциониране на въздухопречиствателя.

  • HEPA филтър е специален филтър, който е в състояние да улавя частици с размери от около 0.3 микрона с ефективност над 90%. Той е отличен за задържане на прах, полени, бактерии и алергени във въздуха. Въпреки че HEPA филтрите не могат да се мият и бързо се износват, те могат да се подменят лесно. Препоръчва се да се прави това поне веднъж годишно, в зависимост от степента на замърсяване и честотата на употреба на уреда.
  • Филтърът с активен въглен е специален вид филтър, който е разработен с цел да намалява неприятните миризми, дима и изпаренията на различни вещества във въздуха. Той е създаден чрез обработка на въглен с висока степен на активност, която му позволява да абсорбира газове и течности, като това осигурява по-чист въздух. Филтрите с активен въглен намират приложение в различни сфери на живота, като например в хранителната промишленост, фармацевтичната промишленост и други.
  • Йонизаторите са високотехнологични устройства, които могат да бъдат добавени към по-високия клас пречистватели на въздуха, за да осигурят допълнително подобрение на качеството на въздуха. Когато тези устройства функционират, те генерират електрони, които взаимодействат с молекулите във въздуха и ги зареждат, привличайки ги към повърхностите на стаите или други предмети в близост до уреда.

Това привличане на заредени частици може да улови и по-малки прахови частици и други замърсители, които може да бъдат трудни за улавяне от стандартните филтри на пречиствателите на въздуха. Въпреки това, поддръжката на уредите за пречистване на въздуха е ключова, за да се гарантира, че уредите работят ефективно и икономично. Поради тази причина, препоръчваме редовна подмяна на амортизираните филтриращи компоненти на уредите, като се взема предвид степента на замърсяване и честотата на употреба.

Без правилна поддръжка, уредът за пречистване на въздуха може да загуби своята ефективност и да не може да функционира правилно, за да осигури чист въздух в стаята.

Share