Домашен комфорт

Как да избегнем проблемите с алергиите през сезона?

С настъпването на пролетта мнозина от нас започват да страдат от сезонни алергии, като кихаме, имаме запушен нос и сълзящи очи. Въпреки че има няколко трика, които можем да използваме, за да се справим със симптомите, малцина знаят, че качеството на въздуха в дома ни може да увеличи риска от алергии и да увеличи техните проявления. Така че какво можем да направим, за да намалим въздействието на алергиите през пролетта?

Поддръжката на климатика е важна задача, която не трябва да бъде пренебрегвана. Смяната на филтъра на AC е една от най-важните стъпки в тази поддръжка. Филтърът на климатика е отговорен за задържането на мръсотия, прах, пухкавици и други замърсители, които може да доведат до здравословни проблеми, особено за хората с алергии. Редовната проверка и смяна на филтъра на климатика е важна не само за качеството на въздуха в дома ви, но и за здравето ви. Трябва да знаете, че изборът на правилния филтър е от съществено значение. Необходимо е да избягвате филтри с ниски оценки MERV (Минимални стойности за оценка на ефективността) и да изберете въздушен филтър с рейтинг MERV, който е 13 или по-висок. Тези филтри са по-ефективни и ще работят по-добре, за да помогнат на хората с алергии и астма да се почувстват по-комфортно в своя дом.

Алергените в дома могат да бъдат причина за неприятни симптоми, особено ако страдате от алергии. Праховите акари са един от най-честите алергени и могат да бъдат намерени почти навсякъде в дома ви. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да намалите наличието на прахови акари около вас: редовно избършете праха, перете спалното си бельо и почистете вентилационните отвори. Не използвайте химикали за прах, защото те могат да дразнят вашите алергии и да влошат състоянието ви. Вместо това, почистете с влажен парцал или кърпа от микрофибър, за да задържите праха и да намалите наличието на алергени в дома си. Помнете, че пръскачката за прах може да разпръсне частиците във въздуха и да допринесе за циркулацията на алергените в дома ви.

Пролетта е сезонът на промените, включително на климатичните условия. Високата влажност е често срещан проблем през този сезон, който може да доведе до растеж на мухъл и плесен. Тези два алергена могат да причинят неприятни симптоми на алергиите и да направят дома ви неприятно място за живеене. Затова е важно да намалите влажността на закрито, за да се предотврати растежът на мухъл и плесен. Един от най-лесните начини да направите това е да използвате различни техники за изсушаване на въздуха в дома си, като например използване на кухненски изтеглим вентилатор, поставяне на отворени контейнери с десикант, или дори инсталиране на домашна вентилационна система, която може да отстрани излишната влага от въздуха. Тези прости техники могат да ви помогнат да запазите дома си по-сух и по-здравословен през пролетта.

Дали сте знаели, че е необходимо да почиствате външната част на вашия климатик? С течение на времето, външното тяло се замърсява с мръсотия и отломки, което може да доведе до проблеми. Когато уредът е запушен, той ще работи по-трудно и ще отнема повече време, за да охлади дома ви, особено когато имате най-голяма нужда от него. Освен това, ако няма правилен въздушен поток около външните намотки на кондензатора, климатикът ви може да се повреди. Почиствайте редовно всякакви мръсотии и отломки около уреда, за да се уверите, че въздухът, който влиза в уреда, е по-чист и свеж. Това ще осигури по-добра работа на климатика ви и по-добра качествена на живот в дома ви.

За да се осигури ефективна работа на климатичната система, рутинната поддръжка е необходима. Ако вашата AC система не работи правилно, това може да доведе до нарастване на алергични реакции. За да се гарантира оптималната работа на вашия климатик, е необходимо да планирате поне еднократна годишна поддръжка. Така ще се уверите, че системата е в добро състояние и е готова да справя се с високите температури и влажност, които често възникват през летните месеци.

Ако не сте извършвали редовна поддръжка на вашата AC система от известно време, е време да действате. Закъснението може да доведе до по-големи проблеми, като повреди или намалена ефективност. Свържете се с екипа на niximo.bg на тел: 0887 398 895 и ние ще се радваме да планираме посещение във вашия дом в София, за да извършим необходимата поддръжка на вашия AC уред. Не се колебайте, защото редовната поддръжка ще ви помогне да задържите уреда в отлично състояние и да намалите възможността за алергични реакции.

Не е нужно да се тревожите за пролетното време. За да намалите риска от алергии, е важно да следвате редовна поддръжка на вашия климатик. Не забравяйте да сменяте въздушния филтър, да почиствате от прах и акари, да контролирате влажността в дома си и да осигурите рутинна поддръжка на външното тяло на климатика. Ако ги практикувате редовно, ще бъде по-лесно да преживеете сезона на алергиите. Затова не забравяйте да вземете грижите в свои ръце и да се свикнете с рутинната поддръжка на вашия климатик.

Share